Utbytesstudier

Avtalsskolor

De partnerskolor vi på Konsthögskolan har valt att teckna avtal med är följande:

Erasmus
Danmark Schools of Visual Arts, The Royal Danish Academy of Fine Arts
Island Iceland Academy of the Arts
Nederländerna Royal Academy of Art The Hague
Polen Academy of Fine Arts in Warsaw
Spanien Universidad Miguel Hernandez de Elche
Storbritannien Newcastle University
Tjeckien University of Ostrava
Tjeckien Jan Evangelista Purkyne University in Usti nad Labem
Turkiet Yeditepe University
Tyskland Hochschule für Künste Bremen
Tyskland Akademie der Bildenden Künste München
Tyskland Muthesius University of Fine Arts and Design
Tyskland Weissensee Kunsthochschule Berlin
Österrike Academie der bildenden kuenste Wien

Övriga bilaterala avtal
Schweiz Zurich University of the Arts
Colombia Universidad de los Andes
Kina Academy of Visual Arts, Hong Kong Baptist University
U.S.A., Pasadena CA, ArtCenter

Nordplus
Samtliga utländska skolor som är med i KUNO nätverket.
Se KUNOs hemsida vilka det är.

 

Nedan har vi samlat all nödvändig information till dig som studerar hos oss och som är intresserad att studera en eller två terminer utomlands. 

 

Avtal/ inte avtal

Den största fördelen med att söka och åka till en skola som vi har avtal med är att du inte behöver betala dyra studieavgifter för dina utbytesstudier. I avtalsdatabasen kan du söka bland de aktuella avtal som finns idag, både på universitetsnivå, fakultetsnivå och våra egna på institutionen. Vad gäller de centrala utbytesplatserna som universitetet utlyser kan du läsa mer om här. Om du känner till en skola som du skulle vilja åka till men som vi inte har avtal med så berätta det för oss. Det kanske är en skola som vi kan etablera avtal med och som i förlängningen möjliggör för dig att söka utan att behöva söka och ordna allt på egen hand. Det är emellertid inte alla skolor som är intresserad av att teckna avtal samtidigt som vi själva kanske anser att det inte är en skola som vi önskar samarbeta med av olika anledningar. Oavsett så gör vi alltid vårt bästa för att tillmötesgå våra studenters önskemål så tveka inte att låta oss få veta om du känner till en skola som du verkligen skulle vilja åka till! Här kan du läsa mer om vad det innebär att söka som sk freemover då det inte finns något avtal.

 

Erasmus

Vanligast är avtal inom Erasmus. Inom ramen för Erasmusprogrammet finns även möjlighet att söka och åka på praktik. Är du intresserad av praktik finns det en del att tänka på och sådant du måste uppfylla först. Här kan du läsa mer om allt som rör praktik, det stipendium som du har möjlighet att söka, språktest, försäkring, etc.

 

KUNO/ Nordplus

Konsthögskolan i Umeå är medlem i ett nätverk som går under namnet KUNO som består utav 18 Konsthögskolor inom nordisk-batiska regionen. Som student på en KUNO skola kan du söka en eller två terminers utbyte på en annan KUNO-skola utanför Sverige.

KUNO skiljer på praktik (placements), utbytesstudier (exchange studies) och kurser (express courses). Kurserna är kortare (oftast en vecka upp till fyra veckor) till skillnad från utbyten som oftast är på en termin alternativt ett läsår. Praktik är något som man har möjlighet att göra om man själv hittat en lämplig praktikplats inom en organisation, på ett galleri, museum eller någon annanstans från en vecka upp till en termin. Beroende på utbytesform och längden på utbytet kan du få ekonomiskt stöd/ resebidrag som betalas ut av KUNOs egna sekretariat via Nordplus.  

 

Hur/När söker man

Om du har funderingar på att åka utomlands för att studera en eller två terminer, som en del av din utbildning, så börja planera för det i god tid och ta reda på så mycket du kan om landet och skolan du vill åka till. Sista terminen på respektive program tillåter vi inga längre utbyten.

Börja med att ta reda på vad det finns för kursutbud på de olika avtalsskolorna och vad som krävs i form av språkkunskaper. Eftersom alla skolor har olika ansökningsprocedurer (sista ansökningsdatum och vad du ska skicka med ansökan) bör du i god tid ta reda på vad som gäller för just den/de skola/skolor som du är intresserad av att söka till. Vanligtvis ligger sista ansökningsdag i oktober/november för vårterminen och i mars/april för höstterminen men det varierar. De flesta skolor vill att du är nominerad innan de överhuvudtaget behandlar din ansökan men oavsett om nominering krävs eller ej vill vi att du informerar oss om att du tänkt söka!

Kom ihåg att det är alltid upp till partnerskolan att avgöra om de vill ta emot dig eller inte, bara för att det finns ett avtal innebär det inte per automatik att du blir antagen. Din ansökan är som regel helt avgörande huruvida du kommer att bli antagen eller ej.

 

Inför avresa

Skulle du bli antagen är det en hel del att tänka på innan du åker. Här kan du läsa om allt det praktiska, alltifrån försäkring till visum, bostad och allt annat att ordna med innan det är dags att åka. Inom vissa program har du även chans att söka stipendium. Här hittar du mer information om det och hur du söker.

Gällande de kurser du har för avsikt att läsa på värduniversitetet är det viktigt att de motsvarar de kurser du skulle ha läst hos oss för att du ska få de tillgodoräknade som en del av din utbildning.  Studenter som åker utomlands inom utbytesprogrammet Erasmus måste fylla i ett så kallat Learning Agreement, som är ett slags förhandsbedömning av tillgodoräknandet.

 

Vid hemkomst

Så snart du kommer hem och har fått intyg på alla kurser du läst bör du ansöka om att få poängen tillgodoräknade. Här hittar du svar på vanliga frågor om tillgodoräknanden och du kan via webben skicka in din ansökan. Tänk på att handläggningstiden för ärenden om tillgodoräknande är upp till 60 dagar och att handläggningen påbörjas först när ansökan är komplett. Är den inte det kan det dra ut på tiden vilket i sin tur kan påverka utbetalningen av dina studiemedel från CSN för dina fortsatta studier i Sverige.